fbpx

Mi az az “Év színe” és ki dönti el?

Az Év színe nevű kezdeményezés ötletével a Pantone Színintézet (Pantone Color Institute) állt elő 1999-ben. Az intézet célja, hogy segítse a fogyasztókkal megértetni a színek erejét, rávilágítson a színek kommunikációs hatására. Főbb profiljaik közé tartoznak a szakszerű színtanácsadás, a különböző online tréningek szervezése  és a Pantone színmintakatalógusok árusítása.

Az Év színe kezdeményezésük a kultúránk és a színek kapcsolatára igyekszik felhívni a figyelmet. A program során egy képzett színszakértőkből álló nemzetközi csapat hosszas kutatásokat végez, hogy kiválaszthassa azt a színt, mely a leginkább megtestesíti az adott kor szellemiségét, és leírja az elkövetkező év hangulatát. Ehhez valamelyik Európai fővárosban évi 2 gyűlést szerveznek, melyek során megosztják egymással az eddigi kutatási eredményeiket. A találkozó során eldől, hogy mi lesz a következő év színe, ezt minden év decemberében teszik közzé. A színválasztás során igyekeznek „beszélő névvel” ellátni, hiszen fontosnak tartják, hogy a név hangzása vizuálisan tükrözze az adott árnyalatot.

Mindig egyértelmű a döntés?

Az első év színe a Cerulean Blue volt, melyet az ezredfordulón jelentettek be, a program pedig azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. Bútorgyártók, lakberendezők, divat- és stílustervezők és megannyi kreatív területen dolgozó várja izgatottan minden évben, hogy kiderüljön, melyik szín fogja meghatározni a trendeket.

De meg lehet ennyire pontosan határozni egyetlen árnyalatot? Mint ahogy az utóbbi évek tendenciái mutatják: nem. Eddig két alkalommal is előfordult, hogy két év színét szavaztak meg az adott években. Első alkalommal 2016-ban, mikor a Serenity és a Rose Quartz színek végeztek együtt a dobogón. Ez a halványkék és -rózsaszín páros akkoriban a nemek közötti kettősségre hívta fel a figyelmet, ugyanis abban az évben vált népszerűvé a genderfluid elmélet. 2021-ben az az Ultimate Grey és az Illuminating Yellow osztotta meg a címet, melyből az előbbi a távolságtartást, az utóbbi pedig az emberek optimista jövőre való igényét jelképezte. Ez egyfajta visszacsatolás volt a járványhelyzetre. A tavalyi év győztese a Veri Peri szintén különleges, hiszen a gyűlések során a színspecialisták nem tudtak megegyezni egy konkrét árnyalaton, így aztán megálmodtak egy újat.

Az alábbi ábrán összefoglaltuk az egyes évek színeit:

Pantone év színe

Viva Magenta! Mi ez?

A 2023-as év színének a Pantone Színintézet a Viva Magenta színárnyalatot hirdette ki. „Ahogy egyensúlyt teremtünk a digitális és fizikai valóság közt, egyre jobban tanuljuk meg értékelni a természet adta lehetőségeket.” Az ügyvezető igazgató, Leatrice Eiseman szerint a technológia korszakában élünk, mégis a természetből merítünk inspirációt, ennek példáján az év színét is a bíbortetvek festékanyaga ihlette.

Egy markáns, optimista szín, hivalkodó, de mégsem agresszív. Ha képekkel szeretnénk leírni, az intézet szerint legjobban egy bársonykesztyűbe bújtatott női kéznek felel meg. Egyszerre vannak jelen benne hideg és meleg tónusok, ahogy egyetlen színként fogja össze a vörös határozottságát és a lila szellemiségét. Erőteljes és ragyogó, lendületet, életörömöt és a pezsgő vért jelképezi.

Egy kis érdekesség…

…ha már a pezsgő vérnél tartunk. Honnan is ered a magenta kifejezés? Magenta és Solferino Észak-Olaszországi városok voltak, egyben meghatározó helyszínei a szárd-francia-osztrák háborúnak. 1859-ben a magentai csatában az osztrákok súlyos vereséget szenvedtek. Olyannyira, hogy az ütközetet a század legvéresebb csatájaként tartják számon, hiszen területén a föld napokig vöröslött az elesettektől. Még ugyanebben az évben egy francia festékgyár új bíborvörös árnyalatokat dobott piacra, ezek pedig a „magenta” és a „solferino” fantázianeveket kapták. A magenta kifejezés azóta is megmaradt a köznyelvben.