fbpx

Metrikus vs. imperiális mértékegységrendszerek

A hétköznapokban számos mértékegységet használunk nap, mint nap. Mindenki tudja, hogy nagyjából mekkora súlya van egy kilós kenyérnek, mekkora távot futnak le a száz méteres sprint futók, vagy mennyi víz fér bele egy két literes flakonba. Azonban nem volt ez mindig így! Hogyan is alakult ki a metrikus mértékegységrendszer? Illetve, ha ennyire jó, akkor miért nem ezt használjuk az egész világon?  Ezekre a kérdésekre kapsz választ ebben a bejegyzésben!

Az első mértékegységek

Az emberek már nagyon régóta mérnek dolgokat. Az emberiség először az időt kezdte el mérni. Ez nem is okozott különösebb problémát, hiszen egy nap ugyanazt jelentette mindenkinek, hiszen ez napkeltétől napnyugtáig tartott. Csak később kezdtek el kialakulni különböző mértékegységek, amelyek általában az emberek hétköznapi tevékenységeivel voltak összefüggésben. A világ első jegyzett mértékegysége a cubit volt. Ezt a mértékegységet már az ókori Egyiptomban is használták a piramisok építésénél. Egy cubit egy felnőtt könyökétől mért távolság a középső ujja hegyéig.

Majd további mértékegységek alakultak ki:

  • Hektár – Az a földterület, amit egy földműves egy nap alatt fel tudott szántani
  • Láb – Egy felnőtt lába saroktól a nagylábujj hegyéig
  • Hüvelyk – Három szem árpa egymás mellé fektetve
  • Font – 7000 szem búza súlya
  • stb.

Azért érződik, hogy ezek a mértékegységek nem feltétlenül egyformák minden ember esetében. Ezt a rendszert igyekezett egységesíteni VIII. Henrik angol király, többé-kevésbé a saját testének méretei segítségével…

A metrikus rendszer kialakulása

A Francia forradalom ideje alatt két francia asztrológus Delambert és Mechain igyekeztek kitalálni egy rendszert, ami könnyebben használható az eddigi mértékegységeknél. 7 év hosszú kutatás és számítás után kiderítették, hogy mekkora a bolygónk Egyenlítő és Északi-sark közötti távolsága, ezt a távot elosztották 10.000.000-val és ezzel megalakult a ma is ismert távolság mértékegysége a méter! Innentől pedig egyenes út vezetett a területmérésnél alkalmazott négyzetméter, vagy a térfogat mérésénél használt köbméter, illetve a tömegnél érvényes tonna (egy köbméter víz súlya) mértékegységek használatához.

Akik nem a metrikus mértékegységrendszert használják

A franciák az új mértékegység rendszert igyekeztek elterjeszteni. Először a környékbeli országokban, majd a gyarmatosított államoknál is próbálták bevezetni az új rendszert. Az első országok, akik adaptálták a metrikus rendszer, az a Benelux államok és Algéria voltak. Így rövid időn belül világszerte elterjedté vált az új rendszer, tekintve, hogy ez a nemzetközi kereskedelmet is nagyban megkönnyítette. Azonban a mai napig vannak országok, ahol nem használják a metrikus rendszert. Ezek az országok Amerika, Libéria és Mianmar. Miért nem alkalmazzák ezek az országok az új mértékegységeket? A tudományon kívül elsősorban a történelmi és politikai viszonyok, továbbá az Egyesült Államok esetén a kalózok is nagy szerepet játszottak abban, hogy nem tértek át a metrikus rendszerre.

Hogyan gátolták meg kalózok a metrikus mértékegységrendszer eljutását Amerikába?

A francia forradalom során a francia-amerikai viszony nem volt a legfényesebb, emiatt az amerikaiaknak alapvetően az új rendszer nem is került bemutatásra elsőkörben. Viszont amikor a viszály enyhülni látszott, egy francia küldöttség indult meg Amerika felé 1 kg rézzel. Azonban ez a hajó a Karib-tenger partjainál viharba keveredett és Brit kalózok megtámadták. A kalózok lemészárolták a legénységet, akik megtalálták az amerikai államtitkárnak címzett rézdarabot. A jó brit-amerikai viszony megerősítése céljából ezt a csomagot kézbesíteni szerették volna. Viszont mire ezzel New York-ba értek, már új államtitkárt választottak, aki a hozzá tartozó magyarázat nélkül nem tudott mit kezdeni a csomag tartalmával. Így az Egyesült Államokban a metrikus rendszer bevezetése feledésbe merült egy időre. Még a 70-es években voltak törekvések a metrikus rendszer bevezetésére Amerikában is, azonban Reagan elnök elvetette. Viszont a tudományok és kutatások terén már ők is az egységesített metrikus rendszert használják annak érdekében, hogy nemzetközi szinten megkönnyítsék az együttműködéseket.

A fentiek alapján jól látható, hogy hosszú út vezetett ahhoz, hogy kialakuljanak a ma mindenki által jól ismert mértékegységek, amit a mindennapok során használunk. Bár nem volt egy gördülékeny az elterjedésük, mégis nagyban megkönnyíti a mindennapjainkat. Gondoljunk csak arra, hogy egy vállalkozásnak milyen gyakran kell marketing tevékenysége során centiméterekben, pixelekben vagy akár időtartamban meghatároznia egy szolgáltatás vagy termék jellemzőit.

Ha további érdekességekre lennél kíváncsi, akkor lapozd át a többi blogbejegyzésünket is!